Interview

Regio

Drechtsteden

Thema

Eenzaamheid

“Je moet naar mensen

toegaan”

Hoe maak je een serieus thema als eenzaamheid op een luchtige manier bespreekbaar? Stichting Welzijnswerk, Tablis Wonen en het team publieke gezondheid van de GGD organiseren samen theatervoorstellingen in wooncomplexen in Sliedrecht. “De bijeenkomsten beginnen voorzichtig. Maar uiteindelijk wisselen bewoners actief ervaringen uit en gaan ze echt het gesprek aan over eenzaamheid.”

De werkgroep ‘erbij in Sliedrecht’ is al langer bezig met eenzaamheid. Verschillende (zorg)organisaties uit de hele gemeente organiseren het ‘Kom erbij festival’, educatieve- en creatieve workshops en andere activiteiten waarbij elkaar ontmoeten centraal staat. Dit gebeurt met name rond de feestdagen, die voor veel mensen eenzaam kunnen zijn. “Het idee om met theatervoorstellingen naar mensen toe te gaan, ontstond tijdens een gesprek over hoe we de doelgroep beter kunnen bereiken”, vertelt Charlotte Brouwer van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht.

“We willen het liefst dat mensen zelf in actie komen. Er is veel aanbod, maar ze weten vaak niet de weg.”

Lastig thema luchtig brengen

“Je moet echt naar mensen toe gaan”, merkt Nancy Mes van Tablis Wonen. “Als je alleen bent, ga je nog niet zo snel ergens op af. Als woningcorporatie gaan we vooral naar mensen toe bij problemen als een huurachterstand of lekkage. We signaleren wel eenzaamheid of pikken andere signalen op, maar het gaat erom wat je daarmee doet.” Charlotte vult aan: “We wilden graag samen iets doen en bedachten dat we daarbij zelf bewoners van wooncomplexen zouden moeten opzoeken.” Het team publieke gezondheid van de GGD kwam met het voorstel om met theater op locatie te gaan werken. “Een goede manier om een serieus onderwerp op een luchtige manier te brengen. Op een voorstelling komen mensen af voor de ontspanning en om andere mensen te ontmoeten. Je kunt ze een boodschap meegeven, maar leuk verpakt.”

Interactie

“We zijn gestart met twee voorstellingen bij wooncomplexen met een actieve bewonerscommissie.” Met een goede opkomst, volgens Nancy. “Er kwamen mensen op af die normaal gesproken bijna hun huis niet uitkomen. Het was spannend, hoe wordt er gereageerd? De hele ruimte inclusief trap werd benut in de voorstelling. Bepaalde stukjes speelden ze opnieuw, waarbij ze het een andere wending gaven. Zo hielden ze het publiek een spiegel voor. Er was volop interactie, eerst voorzichtig, later wat diepgaander, waarbij bewoners elkaar hebben leren kennen en het gesprek durfden aan te gaan over eenzaamheid.”

“Een goede manier om een serieus onderwerp op een luchtige manier te brengen”

Preventie

Charlotte benadrukt het preventieve doel van de voorstellingen. “Hoe ga je met een ander om? Hoe benader je een stille buurman? Het duurt misschien even voordat de boodschap uit de voorstelling is bezonken. We willen vooral graag dat mensen omzien naar elkaar en oog hebben voor de ander.” Bewoners die zich eenzaam voelen of zich zorgen maken over een buur, kunnen altijd bij de medewerkers van Tablis Wonen terecht, vertelt Nancy. “Bij de start van de voorstellingen zijn onze medewerkers getraind op het signaleren van eenzaamheid.” Charlotte: “We willen het liefst dat mensen zelf in actie komen. Er is veel aanbod, zoals een maatjesproject, vrijwilligerswerk of activiteiten. Maar mensen weten vaak niet de weg.” Nancy: “We zien dat eenzaamheid bij alle leeftijden speelt. Er is dagbesteding weggevallen, autistische jongeren zitten bijvoorbeeld alleen maar thuis. Maar ook werkloosheid of schulden kunnen de oorzaak zijn. We willen dan ook bewoners in alle leeftijden bereiken.”

Samenwerking

De drie partijen hebben ieder hun eigen inbreng. Op basis van gezamenlijke gesprekken en een uitgebreide briefing is door de theatergroep een scenario voor de voorstellingen uitgewerkt. De middelen en contacten met de theatergroep komen van de GGD, die ‘eenzaamheid’ als belangrijk speerpunt heeft. Stichting Welzijnswerk en Tablis Wonen regelen de faciliteiten. Charlotte: “We vullen elkaar daar goed in aan. Heel mooi dat we dit op deze manier kunnen doen.” In de komende maanden zijn er nog vier voorstellingen.