Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Gezonde leefstijl
In Nieuw-Lekkerland zet de GGD zich in om de leefstijl van kinderen én hun ouders gezonder te maken. Er zijn veel samenwerkingspartners bij betrokken, maar vooral bijzonder is dat inwoners zélf meedenken, met ideeën komen en ook helpen deze uit te voeren.
De betrokkenheid van inwoners bij het project Gezond Nieuw-Lekkerland kreeg vorm met de samenstelling van een inwonerpanel. Inmiddels zijn daaruit een facebookgroep en wekelijkse beweegles ontstaan. Een door inwoners samengesteld kookboek is in de maak.
“We willen graag van mensen zelf horen hoe ze aankijken tegen gezondheid”
“We willen graag van mensen zelf horen hoe ze aankijken tegen gezondheid”, stelt Marianne van der Mijden, adviseur van het project Gezond Nieuw-Lekkerland. “Wat betekent het voor jou? Wat kun je er aan doen om je gezondheid te verbeteren? Wat zit je daarbij misschien in de weg? Om die reden zijn wij in Nieuw-Lekkerland een inwonerpanel begonnen.” In het inwonerpanel denken moeders samen na over gezondheid.” “Met een druk gezin, zeker met kleine kinderen, komen de moeders niet altijd toe aan gezond eten en bewegen. Ze hebben een duwtje nodig.” Marianne merkt dat sociale contacten belangrijk zijn om gezond te kunnen eten en bewegen. “Sommige ouders weten uit zichzelf wel een lekkere maaltijd te koken, en googelen leuke recepten. Anderen hebben meer behoefte aan inspiratie van anderen om iets gezonds en gevarieerds op tafel te zetten. Ook bij sporten helpt de invloed en stimulans van anderen.”
Vanuit het inwonerpanel zijn al verschillende ideeën ontstaan. Zo hebben de panelleden bijvoorbeeld de beweegles bedacht. Marianne: “De groep is gestart onder leiding van een beweegcoach. Het liep meteen goed, met een mooi aantal trouwe deelnemers. Zit iemand omhoog met oppas, dan komt er soms ook een kind mee. De beweeggroep is voor iedereen toegankelijk en gratis. Om dat zo te kunnen houden, regelt de groep sinds enige tijd de begeleiding zelf. Eén van de deelnemende moeders geeft de les en sport vervolgens zelf ook nog mee. De beweegcoach ondersteunt op afstand.” Ook is op verzoek van het inwonerpanel een kookworkshop georganiseerd. “Er was behoefte aan kennis en inspiratie. Met hulp van een diëtiste hebben de deelnemers ervaren hoe je betaalbaar, gezond en gevarieerd kunt koken. ‘Te duur’ is vaak een excuus, maar een gezonde en lekkere maaltijd hoeft niet veel te kosten, als je een beetje creatief bent.”
“Het is heel mooi om een inkijkje te krijgen in de belevingswereld van moeders”
Ouders in Nieuw-Lekkerland met opgroeiende kinderen delen bovendien ideeën en ervaringen op de besloten facebookgroep ‘Gezond (op)voeden in Nieuw-Lekkerland’. Beheerders zijn de moeders Marianne en Agnes. “We delen er bijvoorbeeld recepten en activiteiten. En we hebben het met elkaar over wat gezond of minder gezond is.” Af en toe ontstaat er dan ook een discussie, bijvoorbeeld over traktaties op school. “Daarover verschillen de meningen nogal. Sommige ouders zien een traktatie als een uitzondering, die daarom ongezond mag zijn. Andere ouders vinden dat een gezonde traktatie mooi meegenomen is.” De beheerders van de facebookpagina willen het vooral leuk maken, en niet hypocriet zijn. “Onze kinderen eten ook weleens ongezonde dingen.”
Het meest recente project vanuit de inwoners, is een kookboek voor en door Nieuw-Lekkerlanders. Diëtiste Lenneke Leenheer helpt de inwoners met het samenstellen. “Er komen gemakkelijke en gezonde gerechten in, die ook door kinderen lekker worden gevonden.” Het kookboek wordt samengesteld door de leden van de facebookgroep. “Zij leveren recepten aan die bij hen thuis een succesnummer zijn. Ik controleer de recepten bijvoorbeeld op aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. En werk voor het kookboek verschillende tips uit, bijvoorbeeld voor moeilijke eters, het verminderen van suiker en het eten van voldoende groente en fruit. Het is heel mooi om een inkijkje te krijgen in de belevingswereld van moeders. Waar lopen zij tegenaan met koken en eten? Welke tips geven zij elkaar?”
“Opleggen hoe mensen gezonder moeten leven, dat werkt niet”, besluit adviseur Marianne. “Natuurlijk hebben allerlei professionals een rol in het project Gezond Nieuw-Lekkerland. Maar het project is vooral een mooi voorbeeld van hoe je inwoners zelf aan de slag kunt laten gaan met gezondheid. Zodat er bewustwording ontstaat, en een blijvende verandering.”
Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Gezonde leefstijl