Column

Regio

Zuid-Holland Zuid

Thema

GGD 100 jaar!

GGD 100 jaar!

De GGD bestaat 100 jaar. Hiervan heb ik er ‘slechts’ 22 meegemaakt, die echter soms voelen als 100. In die periode is er namelijk al zoveel veranderd in de publieke gezondheid.

Een belangrijk verschil met toen is dat we tegenwoordig uitgaan van ‘nul risico’. We accepteren bijna niet dat kinderen of volwassenen ziek worden. Alles lijkt maakbaar. De vraag ‘Mijn kind heeft waterpokken, wat nu?’ kwam 22 jaar geleden weinig voor. De heersende mening was dat het wel goed was als kinderen een ziekte doormaakten. We zijn nog steeds een nuchter volkje, maar lijken niet meer te aanvaarden dat de praktijk weerbarstig is en we niet alle risico’s kunnen uitsluiten.

Toen ik 22 jaar geleden als sociaal verpleegkundige startte bij de GGD, bestreed ik samen met de arts infectieziekten – met z’n tweeën dus – alle infectieziekten in de regio. Dat is nu niet meer voor te stellen, met ons huidige team van vier verpleegkundigen, vier artsen (die we weliswaar delen met de GGD Rotterdam) en administratieve ondersteuning. Het werk is flink toegenomen en uitbraken van infectieziekten komen dagelijks voor. De ene dag een kind met vlekjes op een kinderdagverblijf, de andere dag een scholier met waterpokken. De samenwerking hierin met de JGZ, nu niet meer bij ons in huis, is gelukkig nog net zo goed.

De methoden om te meten zijn enorm toegenomen. Dat is heel waardevol bij ‘nieuwe’ trends als overgewicht of eenzaamheid bij ouderen. Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar deze thema’s in de afgelopen jaren. Dat geeft een goede basis voor de inzet van effectieve programma’s. Ik ben trots op mijn collega’s die zich dagelijks met passie inzetten voor de gezondheid van onze inwoners.

Met de vakantieperiode in zicht, tenslotte nog iets over de invloed van de toegenomen reislust op het werk van de GGD. Een krab van een aap in Thailand, een beet van een hondje met rabiës in Brazilië, dat vraagt om goede voorlichting en vaccinaties. Onze reizigersadviezen zijn steeds verder uitgebreid. Op vakantie naar Terschelling? Dat bespaart een hoop complexe gezondheidsperikelen.

Ik wens u een fijne zomer!

Karin Oudshoorn
Verpleegkundig beleidsmedewerker Team Infectieziekten