Leefstijlverandering is een boeiend onderwerp. Of het nu gaat om de gezondheid van kinderen of van volwassenen. In mijn werk als kinderarts heb ik te maken met kinderen die last hebben van de rook van hun ouders. Ook ‘derdehands’ roken speelt een rol; de rook die om een roker heen hangt. Kinderen van rokers hebben vaker aandoeningen als oorontstekingen en hoestklachten. Het begint zelfs al in de couveuse. Ook is aangetoond dat sommige meerokende kinderen al verschijnselen van een nicotineverslaving beschrijven. We begeleiden bij ons in het ziekenhuis, samen met onder andere de GGD, ook zwangeren in een kwetsbare positie. Als deze aanstaande moeders ook nog roken, hebben de kinderen een extra lastige start.
“Er valt dus veel winst te behalen in het rookvrij maken van de omgeving van een kind”
Ik liep er zelf tegenaan, dat een zwangere hier sowieso door een haag van rokers voor de ingang van het ziekenhuis moet. Daar zijn mijn ambities begonnen om het hele ziekenhuis, inclusief buitenruimte, rookvrij te maken. Ik heb mezelf ambassadeur gemaakt van de taskforce Rookvrije Start. En ik heb mijn ambities in krant en op landelijke televisie uitgesproken. De tijd is er rijp voor. Iedereen weet zo onderhand wel: roken is niet goed voor jou en je omgeving. Je geeft een slecht voorbeeld. Als je het rokers vraagt, willen de meesten stoppen, maar weten ze vaak niet hoe.
Onze Raad van Bestuur heeft begin dit jaar gezegd: we gaan het doen. Het hele ziekenhuis rookvrij. Patiƫnten en managers zijn enthousiast. In oktober, de Stoptober-maand, willen we zover zijn. Wij gaan het voordoen, en hopen dat de gemeente en uiteindelijk de hele gezondheidsboulevard ons nadoet.
Mijn publiekelijk geuite ambitie trok veel aandacht, omdat de overheid de beweging naar een Rookvrije Generatie ondersteunt. Een thema waar ook de GGD hard aan trekt en organisaties, sportclubs en gemeenten in begeleidt. Ik zou tegen hen willen zeggen: de samenleving is er klaar voor. Ga ervoor. Maak het bespreekbaar. Met een beetje lef kom je een heel eind.
Onno Graafland
Kinderarts Albert Schweitzer ziekenhuis