Vragen over dit thema?

Projectleider Judith Bouwmeester
Lid van de projectgroep - Bertine met haar dochter
Interview

Subregio

Hoeksche Waard

Thema

Opvoeden en gezondheid

Beurs

‘Van kinderwens tot kleuter’

Bij ouders en aanstaande vaders en moeders de bekendheid vergroten van informatie over zwangerschap, veilig en gezond opgroeien en alles wat daarbij komt kijken. Dat is het voornaamste doel van de beurs “Van kinderwens tot kleuter” op zaterdag 20 oktober bij het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland. Daarnaast kunnen (aanstaande) ouders kennismaken met elkaar en met zorgorganisaties. In de aanloop naar de beurs is er al een positieve spirit ontstaan.

“Onderzoek maakte duidelijk”, licht initiatiefneemster Judith Bouwmeester van de GGD de aanleiding toe”, “dat zwangere vrouwen en jonge ouders in de Hoeksche Waard behoefte hebben aan informatie en onderlinge contacten over onderwerpen als zwangerschap, geboorte, voeding, beweging, weerbaarheid, gezond en veilig opgroeien.”

“Ik zou graag zien dat jonge ouders meer geholpen worden”

Uiterste best

“Er zijn al best veel mogelijkheden”, vervolgt Judith, “zoals het Mama Café Hoeksche Waard en de populaire Facebookpagina Samen mama Hoeksche Waard. Maar we merken dat zowel professionals als inwoners daar lang niet altijd van op de hoogte zijn. Iedereen doet zijn uiterste best, maar door bundeling en samenwerking kunnen we nog veel sterker worden en meer bereiken. Daarom vormden we een projectgroep met vijf professionals en vijf jonge moeders. We zijn een mooie afspiegeling van moeders in de regio, met verschillende achtergronden en opleidingen. Bij de vergaderingen komen alle baby’s trouwens gewoon mee, dat is hartstikke leuk. Iedereen levert mooie creatieve en waardevolle bijdragen en zo kwamen we op de formule van de beurs.”

Veel activiteiten

Judith: “Samenwerking tussen in totaal zo’n vijftig organisaties als Kraamzorg, de GGD, verloskundigen en andere zorgpartijen heeft ertoe geleid dat er straks een beurs staat zo groot als een heel schoolgebouw. In dertig lokalen geven die organisaties op een plezierige, ongedwongen manier informatie. Maar het draait vooral om de vele activiteiten die het voor ouders en kinderen tot een hartstikke leuk dagje uit maken. Ze kunnen bijvoorbeeld suikervrij snoep maken, in gesprek over opvoeden, gratis echo’s laten maken, dansen, koken, knutselen of het mini-consultatiebureau bezoeken. Er is muziek op schoot, peutergym, een kinderwagenrally, een springkussen, yoga, huidzorg, babymassage en kinder-EHBO. Voor ouders en kinderen met een beperking zijn er Café Gezien en KidsFit, met leuke sportieve activiteiten. Op de Smoothie Bike kan iedereen een heerlijke eigen shake in elkaar fietsen, een prachtige combinatie van voeding en beweging.”

“Ongedwongen kennismaken met ouders en zorgorganisaties”

Informatief

Lid van de projectgroep en jeugdverpleegkundige Ina Smit van consultatiebureau Careyn licht toe: “We willen tijdens de beurs graag laten zien wie wij en de andere organisaties zijn en wat we precies voor jonge ouders kunnen betekenen. In het verleden deden we op kleinere schaal iets vergelijkbaars. Dat was altijd heel erg leuk, gezellig en informatief. Nu het veel groter is, met veel meer organisaties verwacht ik dat bezoekers er nog meer aan hebben en dat ze kennismaken met veel nieuwe dingen.”

Uitwisseling

“Ik ben heel erg bezig met een goede en gezonde opvoeding van mijn dochter en altijd op zoek naar informatie”, vertelt jonge moeder Bertine over haar beweegredenen om mee te doen in de projectgroep.”Ik zou graag zien dat jonge ouders daar meer bij geholpen worden en dat zorginstanties meer openstaan voor uitwisseling van ideeën. Nu heb je vaak het gevoel dat ze heel erg aan hun eigen opvattingen vastzitten, het voelt bijna alsof je als dom of eigenwijs wordt weggezet. Dat hoor ik ook van andere jonge ouders. Daarnaast heb je als jonge moeder je handen vol, je kunt niet zomaar even de deur uit. Er blijft weinig tijd over voor sociale contacten. Ik praat graag op een vriendschappelijke, losse manier met andere moeders over dagelijkse dingen rond opgroeien. Daarom werd ik lid van de projectgroep. Ik draag onderwerpen aan die ik graag terug zie op de beurs, zoals gezond leven, borstvoeding en als ouder het goede voorbeeld geven. Ik hoop dat de beurs helpt om meer aandacht te krijgen voor onze vragen en behoeften en vervolgens ook voor de manier waarop organisaties met ons communiceren.” Judith: ‘We willen als professionals steeds meer naast de inwoners gaan staan en samen met hen beslissen over gezondheidsthema’s. Het organiseren van deze beurs draagt bij aan dat positieve proces.”

“In dertig lokalen geven die organisaties op een plezierige, ongedwongen manier informatie”

“We willen graag zo’n 500 bezoekers trekken”, besluit het drietal, “veel drukker hoeft niet, omdat we ook graag gelegenheid hebben voor gesprekken met de bezoekers. Als zij geïnformeerd en vrolijk naar huis gaan door de leuke dag die ze hebben beleefd, kunnen we tevreden zijn. Maar door de positieve effecten van de aanloop naar de beurs, de samenwerking en de positieve spirit komt er al veel in beweging. Dat is enorm waardevol en daarom kunnen we eigenlijk nu al spreken van een geslaagd initiatief!”