Vragen over dit thema?

Adviseur Judith Bouwmeester
Judith Bouwmeester en Ché Verkerk bespreken een post op Samen Mama Hoeksche Waard. Ché’s dochtertje Bhodi kijkt toe (foto Jan Volwerk)
Interview

Subregio

Hoeksche Waard

Thema

Kwetsbare zwangeren

Facebookpagina voor moeders

schot in de roos

De facebookpagina Samen Mama Hoeksche Waard ging eind vorig jaar online en heeft inmiddels ruim 330 leden. Zij wisselen tips en informatie uit, delen lief en leed en ondernemen leuke dingen.

Ché Verkerk (24) uit Numansdorp is de drijvende kracht achter het online platform. De moeder van de 15 maanden oude Bhodi was fan van de facebookpagina Samen Mama Nederland. De Hoeksche Waard kon wel een eigen versie gebruiken, vond ze. “Sinds de geboorte van Bhodi zat ik veel thuis en had ik geen idee wat er in de Hoeksche Waard te doen is voor moeders en kinderen.”

Nieuwe wegen

Judith Bouwmeester, adviseur publieke gezondheid van de GGD in de Hoeksche Waard, was juist op zoek naar nieuwe wegen om zwangere vrouwen, hun partners en jonge moeders als Ché te bereiken. Zij vormen een van de kwetsbare groepen waarop de GGD zich richt. “Met het bestaande programma prenatale voorlichting bereikten wij de jonge, aanstaande moeders onvoldoende. Wij wilden nieuwe, laagdrempelige activiteiten aanbieden en kwamen op het idee voor een zwangerschapslunch in Oud-Beijerland. Om hiervoor deelnemers te werven trok ik de Hoeksche Waard in om contact te leggen met verloskundigen, verpleegkundigen en andere professionals. Ook ging ik langs op plekken waar zwangere vrouwen en jonge moeders komen. In het Mamacafé in Puttershoek ontmoette ik Ché”, vertelt Judith. “Ze viel me op door haar pit en haar goede ideeën. Toen ze me vertelde over de facebookpagina, was ik meteen enthousiast.”

Besloten pagina

Binnen een week nadat Samen Mama Hoeksche Waard online ging hadden zich 100 leden aangemeld. “Dat is heel veel voor een besloten pagina”, zegt Judith die vol lof is over de professionele manier waarop Ché het heeft aangepakt. Zo heeft de Numansdorpse een screening ontwikkeld voor de aanmelders. Wie geen profielfoto heeft, geen adres heeft ingevuld of een vreemde naam heeft, krijgt van haar een mail met een aantal vragen. “Wie serieus antwoord geeft, laat ik alsnog toe. Iedereen heeft begrip voor deze extra controle, mensen vinden het juist fijn. Er staan veel foto’s van kinderen op de facebookpagina, dus het moet een veilige omgeving zijn.”

“Er staan veel foto’s van kinderen op de facebookpagina, dus het moet een veilige omgeving zijn’’

Respect

Wie iets leuks wil ondernemen met kinderen, kan ideeën vinden in het goed gevulde evenementenoverzicht en natuurlijk wisselen de leden veel tips en ervaringen uit. Ché volgt op de voet wat er wordt gepost. “Het gaat vaak over voeding, bewegen en slapen. En soms wordt er stoom afgeblazen, want met kinderen loop je natuurlijk ook tegen problemen aan. Belangrijk is dat leden respect hebben voor elkaars standpunten. En we proberen er voor te zorgen dat de informatie die wordt gedeeld goed en eerlijk is.‘’

De professionals die lid zijn geworden dragen hieraan bij. En andersom is de pagina een waardevolle informatiebron voor de professionals. “Je ziet wat er leeft en waaraan behoefte is”, vertelt Judith. “De GGD krijgt hiermee inzicht in de aandachtspunten voor preventieve voorlichting.”

Voldoening

Er zijn al diverse kraamverzorgenden, verpleegkundigen en leerkrachten lid van de facebookpagina. Wat Judith betreft worden dat er nog veel meer. “Informatie op facebook is heel toegankelijk, je kunt veel mensen bereiken.”

Het bijhouden van de facebookpagina geeft Ché voldoening. “Ik heb een beperking in de vorm van narcolepsie, ook wel de slaapziekte genoemd. Door bezig te zijn met Samen Mama Hoeksche Waard kan ik me nuttig maken. En het is nog leuk ook.”