kort nieuws

Week tegen Eenzaamheid:

langste eettafel van Nederland

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 21 september t/m 1 oktober, vraagt daar aandacht voor. In Zuid-Holland Zuid voelen ruim 33.000 mensen zich matig tot sterk eenzaam. Daarom werd in Sliedrecht de langste eettafel van Nederland neergezet.

“Eenzaamheid is een signaal van je hersenen, vergelijkbaar met honger en dorst. Het betekent dat je actie moet ondernemen. Bij mensen die zich langer dan een jaar eenzaam voelen, is er soms al verandering in de hersenstructuur zichtbaar. Ook al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden”, aldus projectleider Michelle Stoel van de GGD ZHZ (onderdeel Dienst Gezondheid & Jeugd).

Het ‘Kom Erbij Festival’ in Sliedrecht op 27 september jl. was daarom gericht op ontmoetingen. Met een informatiemarkt, verschillende activiteiten zoals de workshop ‘Kunst maakt de mens’, optredens, gratis hapjes en drankjes en de langste eettafel van Nederland, was het een uitje voor iedereen. Het lokale samenwerkingsverband ‘Erbij in Sliedrecht’ nam het initiatief voor het festival.

Positieve gezondheid scoren

Adviseur publieke gezondheid Marjola Engel was betrokken bij de organisatie. “Professionals bekeken samen met bezoekers hoe zij scoren op ‘positieve gezondheid’, met behulp van een scoringskaart die de GGD heeft ontwikkeld. Hoe zit het met hun ‘mentaal welbevinden’? Ervaren zij voldoende ‘zingeving’? Lukt het om de dagelijkse dingen te doen? De score zegt iets over vitaliteit en weerbaarheid, en dus ook over de kans op eenzaamheid. De online test geeft een nog completer beeld.” Binnenkort organiseert Marjola als vervolg op het Kom Erbij Festival nog een masterclass voor professionals over hoe het concept positieve gezondheid toe te passen in hun werk.

Meer weten over (de scoringskaart) positieve gezondheid?

Neem dan contact op met adviseur publieke gezondheid Marjola Engel