Vragen over dit thema?

Projectleider Debbie van der Linden
v.l.n.r. Monique Sentjens, Febe Meijnen, Saskia Vogelpoel
Interview

Regio

Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Thema

Participatie

GGD steunt succesvol Ontwikkelhuis

voor vrouwen

Midden in het centrum van Leerdam is sinds een jaar Het Ontwikkelhuis geopend. Het Ontwikkelhuis is een plek waar vrouwen van alle leeftijden en achtergronden terechtkunnen als zij zich willen ontwikkelen. En dat is in de breedste zin van het woord: van sociale contacten leggen tot waardevolle vaardigheden aanleren die kunnen helpen bij het vinden van een opleiding of baan.

Het Ontwikkelhuis zit achterin Galerie De Smederij in de Leerdamse Hoogstraat, lekker centraal in de binnenstad, zoals initiatiefnemers Febe Meijnen en Monique Sentjens van Stichting De Musketiers vanaf het begin voor ogen hadden.
Febe was jongeren- en buurtwerker in Leerdam en Monique is dramadocent en theaterregisseur. Gezamenlijk zagen ze tijdens het succesvolle jaarlijkse Wijktheater in de stad hoe mooi mensen gestimuleerd kunnen worden door elkaar. En hoe juist samenwerking mogelijke drempels of schroom wegneemt.

Geremd

Maar ze zagen ook hoe vrouwen, ook als ze er voor open stonden om nieuwe dingen te leren, daarin werden geremd door praktische beperkingen. Kinderen, etnische achtergrond, eenzaamheid, financiële problemen of andere oorzaken stonden (verdere) ontwikkeling in de weg.
“Er wordt best veel georganiseerd in Leerdam om mensen in contact te brengen met elkaar”, vertelt Febe. “Maar dat zijn meestal projecten van korte duur, waardoor ook die ontmoeting maar kort is.” Monique: “We wilden iets neerzetten waar deze vrouwen altijd terechtkunnen. Waar ze andere vrouwen leren kennen en nieuwe dingen leren.”
Dat werd dus Het Ontwikkelhuis. “We hebben wel getwijfeld over de naam”, zegt Febe lachend. “Of het niet te veel klonk als een school. Maar je ontwikkelt jezelf ook als je gewoon onder de mensen komt, dus het dekt helemaal de lading.”

Agenda gevuld

Ruim een jaar is het er nu. Het Ontwikkelhuis is in ieder geval elke woensdagmiddag en donderdagmorgen open. Vrouwen kunnen binnenlopen om een praatje te maken en er worden allerlei workshops en cursussen gegeven. Er zijn bijeenkomsten voor Young Women van 17 tot 23 jaar, er worden multiculturele kooklessen gegeven, er zijn naaicursussen, informatieve workshops over omgaan met geld bijvoorbeeld; de agenda is meer dan riant gevuld.
Het mooiste daarbij is: ongeveer de helft van alle activiteiten wordt door de bezoekers zelf bedacht en aangeboden. Dat is precies waarvoor Het Ontwikkelhuis is bedoeld. “Vrouwen geven zelf aan waar ze behoefte aan hebben, wat ze leuk vinden, waarin ze goed zijn, wat ze willen leren. Je ontmoet en leert van anderen en je kunt jezelf misschien ook nuttig maken.”
Enthousiast vertellen Febe, Monique en Saskia Vogelpoel – zij zijn de drie ontwikkelcoaches – over het ‘paradepaardje’: de cursus digitale fotografie in Het Ontwikkelhuis. “Die wordt gegeven door een Iraanse vrouw die hier kwam. Zij is fotografe en wilde graag lessen aanbieden. Wij hebben haar gekoppeld aan een andere vrouw die haar hielp met de taal. Zij hebben de cursus samen opgezet. In oktober is hij gestart. Hij zit helemaal vol.”

“Je ontwikkelt je ook al als je gewoon onder de mensen komt”

Harde kern

Het ontwikkelen van een multicultureel platform, het bevorderen van de ontwikkeling van vrouwen, benutting van talenten van vrouwen en het stimuleren van sociale contacten van vrouwen; dat zijn de pijlers onder Het Ontwikkelhuis. Er is al een harde kern van zo’n twintig vrouwen die wekelijks op bezoek komen en/of deelnemen aan de activiteiten die allemaal gratis zijn. “En we hebben contacten met ongeveer honderddertig vrouwen in totaal”, vult Febe Meijnen aan.

Samenwerking GGD

De gemeente Leerdam heeft de waarde van Het Ontwikkelhuis erkend en de oprichting gesteund. De initiatiefnemers werden bovendien benaderd door de GGD, waarmee sindsdien prettig wordt samengewerkt. “Wij hebben veel contact met Mariëlle Hornstra van de GGD”, vertelt Febe. “Als wij constateren dat er een bepaalde hulpvraag is in onze doelgroep, dan geven we dat bij haar aan. De GGD zet dan zijn kundigheid en netwerk in om aan die hulpvraag te voldoen.”
Ze geeft een voorbeeld: “Sommige vrouwen hebben problemen met hun mentale gezondheid. De GGD heeft daarop ingespeeld door twee workshops aan te bieden van gelukstherapeut Linda de Jong. Dat was zo’n groot succes dat we er een vervolg aan willen geven.”
“Het Ontwikkelhuis helpt de GGD snel problematiek constateren binnen deze doelgroep en de GGD versterkt ons met kennis en financiële ondersteuning. Dat werkt fijn samen.”

Het Ontwikkelhuis is zo’n groot succes – bezoekers komen inmiddels ook uit de regio naar Leerdam – dat Febe, Monique en Saskia van Stichting De Musketiers voorzichtig dromen van een groter, heel eigen onderkomen. “We zijn uit ons jasje aan het groeien. Zometeen komen de jonge moeders, vanmiddag is er inloop. Dan zit het vol en mis je eigenlijk een ruimte waarin je een persoonlijk gesprek kunt voeren of plaats om materialen op te bergen. We zijn blij dat we deze ruimte hebben kunnen huren, maar we hopen in de toekomst een pand te hebben dat echt helemaal van ons is. Ook in de binnenstad natuurlijk.”