kort nieuws

Gezondheidsmonitor GGD:

meer dan de helft te zwaar

Meer dan de helft van de volwassenen en ouderen in de regio Zuid-Holland Zuid kampt met overgewicht. Dat onder meer blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de GGD ZHZ.

Iedere vier jaar verzamelt de GGD met de Gezondheidsmonitor gegevens over de gezondheid in de regio Zuid-Holland Zuid. Het is één van de instrumenten om trends in de samenleving in beeld te krijgen en gemeenten in de regio hierover te adviseren. Dit keer deden meer dan 11.000 inwoners van 19 jaar en ouder mee. Deelnemers kregen vragen over onder meer hun leefstijl, lichamelijk en psychisch welbevinden en participatie in de samenleving.

De Gezondheidsmonitor 2016 laat zien dat de helft van de inwoners (52%) in Zuid-Holland Zuid overgewicht heeft, waarvan 16% ernstig. Een groot deel (42%) van de volwassenen en ouderen voldoet ook niet aan de landelijke beweegrichtlijnen.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • Eén op de drie mensen doet weleens vrijwilligerswerk;
  • 15% van de inwoners is overmatig drinker. Eén op de vijf inwoners dronk geen alcohol in het afgelopen jaar;
  • Het aantal rokers in de regio is stabiel gebleven: gemiddeld één op de vijf;
  • Zo’n 41% van de inwoners voelt zich weleens eenzaam: 9% omschrijft de eenzaamheidsproblemen als ‘ernstig’;
  • Eén op de tien inwoners heeft het gevoel geen regie te hebben over het eigen leven;
  • Gevraagd naar de gezondheid in het algemeen omschrijft bijna een kwart deze als ‘gaat wel’, ‘slecht’ of ‘zeer slecht’. Ruim driekwart noemt de gezondheid ‘goed’ of ‘zeer goed’.

Meer weten over de gezondheidsmonitor?

Neem dan contact op met epidemiologisch onderzoeker Merel Schutten