Hoeksche Waard
Bewegen en mentale weerbaarheid
Caroline Barendrecht van Buurtzorg Cromstrijen en haar team wilden al langer samen iets meer kunnen betekenen voor kwetsbare ouderen. Hun ontmoeting met Judith Bouwmeester van de GGD was de katalysator die ze nodig hadden. In vier ontmoetingen ontstonden een workshop en training over valpreventie. Met succes: de tweede cursus ‘Samen Bewegen’ start dit voorjaar en een derde is in voorbereiding in Westmaas.
“Als ik ‘s morgens bij een cliënt ben geweest en ik trek de deur achter me dicht, dan denk ik wel eens ‘de rest van de dag ziet deze cliënt waarschijnlijk niemand meer’. Soms ben ik later op de ochtend ook de eerste persoon met wie een cliënt een gesprek voert. Dat is toch triest,” zegt Caroline Barendrecht, als verpleegkundige in de wijk werkzaam bij Buurtzorg Cromstrijen. “Ik liep dus al langer met het idee om meer voor eenzame ouderen te doen, dat gold ook voor mijn collega’s. Maar hoe pak je zoiets op en waar begin je? Adviseur publieke gezondheid Judith Bouwmeester van de GGD zette ons op het juiste spoor.”
Tijdens een kennismakingsbezoek van Judith aan het team van Caroline kwam dit onderwerp ter sprake. Judith vertelde dat zij wellicht een verbindende rol kon spelen. “Judith weet welke mogelijkheden er in de Hoeksche Waard zijn, zoals een training valpreventie bij Cesar Oefentherapie Hoeksche Waard. Zo kwamen we op het idee om, vanuit valpreventie, losse interventies te combineren tot één integrale aanpak. Met als belangrijkste doel het bevorderen van de fysieke, mentale en sociale mobiliteit van kwetsbare ouderen. Hiermee konden we ouderen letterlijk en figuurlijk over de drempel van hun voordeur helpen. In vier brainstormsessies met verschillende partijen hebben we ‘Samen Bewegen’ opgezet, een twee uur durende workshop over veiligheid in huis én een daaropvolgende training van tien middagen met oefeningen en beweegadviezen.”
“Denk niet: ‘dit lukt toch niet’. Ga gewoon samen om tafel zitten”
Besloten werd om klein te starten, in Numansdorp. Samen met een collega zocht Caroline mogelijke trainingslocaties, vervolgens vroeg ze (ex)cliënten of ze interesse hadden. “’Maar hoe kom ik daar?’ was vaak een eerste reactie. ‘Wij komen u halen en brengen u ook weer thuis’, was dan mijn antwoord. Dat antwoord bleek cruciaal. Zo’n vierentwintig ouderen bezochten de workshop, tien van hen volgden de cursus. Met succes: de ouderen voelen zich na afloop fysiek zekerder, ze zijn ook sterker en zijn nieuwe sociale contacten aangegaan. Een aantal van hen komt nu nog steeds wekelijks bij elkaar op de koffie.”
Logisch dus dat Samen Bewegen dit voorjaar een vervolg krijgt. “De GGD heeft het nu veel breder aangepakt. Judith heeft Careyn en Alerimus benaderd, evenals het Rode Kruis Hoeksche Waard, Kwadraad maatschappelijk werk, verzorgingshuis Buitensluis en de POH’ers van de huisartspraktijk. Judith heeft gevraagd of ik mentor wil zijn van het project, maar anderen moeten de rol van motivator en stimulator overnemen en eventueel het transport van cliënten verzorgen. Dat komt goed, er is veel commitment op het gezamenlijke maatschappelijke doel.”
“De ouderen voelen zich sterker en zijn dat ook”
“Het was heel leuk om out of the box te denken, ik ben redelijk uit mijn comfortzone gestapt. Ik ben blij met Buurtzorg, een organisatie waarin wel vaker innovatieve initiatieven genomen worden. Mooi is dat de GGD het proces zo blijft sturen en ondersteunen. Hopelijk werkt dit project inspirerend voor anderen. Denk niet meteen ‘dit lukt bij ons toch niet’. Ga gewoon eens samen om tafel zitten. Dan ontdek je vanzelf dat er meer mogelijk is dan je denkt.”
Hoeksche Waard
Bewegen en mentale weerbaarheid