Vragen over dit thema?

Adviseur Marjola Engel
Rookvrij Develsteincomplex in Zwijndrecht
Interview

Regio

Drechtsteden

Thema

Alcohol, roken en softdrugs

Niet roken in het zicht van kinderen,

daar kan niemand tegen zijn

Roken en sporten gaan niet samen. Om die reden worden steeds meer sportterreinen rookvrij, en de GGD ondersteunt daarbij. Zo ook het Develsteincomplex in Zwijndrecht. “Zien roken doet roken. We vinden het belangrijk onze sportende kinderen te beschermen en het goede voorbeeld te geven.”

Toen sportcomplex Develstein in Zwijndrecht werd gerenoveerd, greep de vereniging van gebruikers de mogelijkheid aan om er een rookvrij terrein van te maken. Voorzitter Chris Hagedoorn: “We hebben er een half jaar voor uitgetrokken om bij alle betrokkenen draagvlak te creëren. Op 23 september 2017 is het vernieuwde sportcomplex officieel geopend, als eerste volledig rookvrije complex in Zwijndrecht. “

“Alleen in het begin moesten we mensen er soms nog op aanspreken”

Gebruikers

“Voor de gezondheid van de kinderen vonden wij deze stap noodzakelijk. Het hielp dat hier veel leerlingen sporten van het Develsteincollege. Dat was namelijk al rookvrij.”, vertelt Chris. De sportvelden worden door verschillende partijen gebruikt, waaronder het Develstein College, korfbalvereniging Albatros en korf- handbalvereniging Conventus. “Naast deze partijen moesten natuurlijk ook de ouders meegenomen worden in het rookvrij maken van het terrein. Samen met de sportverenigingen hebben we in een vroeg stadium aangekondigd wat er ging gebeuren. Het ging eigenlijk meteen goed. Alleen in de eerste weken waren er nog wat mensen die het vergaten en die we erop moesten aanspreken.”

Rookvrije ontwikkelingen

“Zien roken, doet roken”, vertelt adviseur publieke gezondheid Marjola Engel van de GGD. “Kinderen moeten beschermd worden tegen de verleiding om te gaan roken. Bij de sportvereniging brengen kinderen een belangrijk deel van hun tijd door. Logisch dus, om daar voor een rookvrije omgeving te zorgen. Bovendien is sporten gezond, terwijl (mee)roken erg schadelijk is voor de gezondheid. ‘Niet roken in het zicht van de jeugd’ is een positieve insteek die iedereen aanspreekt.” Marjola heeft Chris ondersteuning geboden bij het rookvrij maken van Develsteincomplex. En hem gewezen op de campagne van de Hartstichting Maak jouw sportvereniging rookvrij. Marjola: “De Hartstichting geeft waardevolle adviezen en stelt materiaal beschikbaar, waar je als sportclub mooi gebruik van kunt maken.”

“Een positieve insteek die iedereen aanspreekt”

Rookvrije generatie

Het programma Maak jouw sportvereniging rookvrij’ van de Hartstichting maakt onderdeel uit van de landelijke beweging naar een Rookvrije Generatie. Marjola: “Als GGD zijn wij aanjager van deze ontwikkelingen. Wij ondersteunen in de hele regio bij het rookvrij maken van bijvoorbeeld schoolpleinen, speelplekken en sportterreinen. We helpen onder andere bij het maken van beleid, geven informatie en tips bij het handhaven van de regels en delen de ontwikkelingen rondom de rookvrije generatie. Vooralsnog lijkt de overgang in Zwijndrecht goed te verlopen. Chris: “Al snel was iedereen ervan doordrongen. Het roken buiten de hekken van het complex is nog wel een aandachtspunt. Er moet nog een goede rookplek komen, zodat we ook bij de ingang een (mee)rookvrij gebied hebben. In 2018 gaan we daar verder mee aan de slag.”